Onderzoek naar het verband tussen tinnitus en vitamine D-tekort laat zien dat een groot deel van de patiënten met tinnitus daaraan lijdt. Ook blijkt het te kort aan vitamine D verband te houden met de negatieve impact die tinnitus heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Poolse onderzoekers werkzaam bij diverse onderzoeksinstituten dat recent is gepubliceerd op PloS ONE.
Nader onderzoek is nodig om aan te tonen dat een vitamine D supplement ook daadwerkelijk voordelen biedt aan tinnituspatiënten. Daarbij moet dan ook gekeken worden welke hoeveelheid ervan precies nodig is om hun tinnitus te verlichten. De onderzoekers vinden wel dat de resultaten van hun onderzoek voldoende sterk zijn, om patiënten met tinnitus al te adviseren hun vitamine D niveau te laten controleren.
Tinnitus
Bij tinnitus nemen mensen geluiden waar zonder dat deze in de omgeving aanwezig zijn. Tinnitus gaat vaak samen met gevoelens van depressiviteit en angst. Ook kunnen patiënten met tinnitus last krijgen van concentratiestoornissen, slaapproblemen en psychosomatische klachten. Tinnitus houdt onder meer verband met problemen met het oor en horen, stofwisselings- en neurologische ziekten en ook stress. Veelal is de exacte oorzaak niet te achterhalen. Flink wat onderzoeken laten zien dat tinnitus ontstaat door veranderingen in het hoorsysteem en de neurologische aanpassingen die daarop volgen. Verondersteld wordt dat tinnitus in de meeste gevallen verband houdt met enige vorm van schade in het slakkenhuis.
Vitamine D-tekort
Volgens de Poolse onderzoekers is vitamine D tekort is een toenemend wereldwijd gezondheidsprobleem waar tussen de 30 en 80% van kinderen en volwassenen mee te maken heeft. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden, spieren en draagt ook bij aan een goed werkend immuunsysteem. Vitamine D stelt ons lichaam in staat calcium uit onze voeding op te nemen. Het is daarom ook belangrijk voor de groei bij kinderen. Ons lichaam kan onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aanmaken. Dat gebeurt in de huid. Zonlicht is dan ook de belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D zit ook in ons eten: vooral in vette vis (goed voor de oren), en met wat iets gehaltes in producten zoals vlees en eieren. Een laag vitamine D niveau in het bloed van de niet-werkzame vorm (25-hydroxy vitamine D) duidt op een vitamine D-tekort.
Verband met ziekten
Vitamine D tekort wordt in verband gebracht met flink wat ziektes waaronder infecties, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, spierziekten, skeletaandoeningen, diabetes, kanker, (hoofd-)pijn en psychiatrische stoornissen. Aangezien in het binnenoor vitamine D receptoren zitten is te verwachten dat een vitaminetekort ook invloed heeft op ons gehoor en evenwicht. Recente onderzoeken hebben dat ook laten zien: vitamine D-tekort komt vaak voor bij patiënten met ziekten van het binnenoor.
Omdat er geen data zijn over het verband tussen tinnitus en vitamine D-tekort zijn de Poolse wetenschappers dit gaan onderzoeken.
Onderzoek naar tinnitus en vitamine D-tekort
In het onderzoek deden gedurende een jaar 210 mensen met tinnitus en 99 zonder tinnitus mee (controlegroep). Gemiddeld genomen hadden de mensen met tinnitus daar 4,7 jaar last van. Bij 52% deed de tinnitus zich in één oor voor, bij 48% in beiden oren. 48% had permanent last van tinnitus en bij 52% met tussenpozen. Bij 33% hield de tinnitus verband met gehoorverlies, in 57% hield het verband met duizeligheid en in 46% met hoofdpijn. Gemiddeld scoorden de deelnemers 41 punten op de THI (Tinnitus Handicap Inventory) vragenlijst. Ook brachten de onderzoekers de tinnitusluidheid met de VAS-schaal (gemiddeld 6,34) in kaart. Het vitamine D gehalte (25(OH)D = 25-hydroxyvitamin D3) werd in het bloed gemeten.
Belangrijkste resultaten onderzoek naar tinnitus en vitamine D tekort
Het gemeten vitamine D niveau in de tinnitusgroep was significant lager in vergelijking met de controlegroep. Ook hadden significant meer patiënten met tinnitus last van een vitamine D te kort in vergelijking met de controlegroep (respectievelijk 50,7% versus 22,2%). Slechts 8,5% van de patiënten met tinnitus had een optimaal 25(OH)D niveau. Bij patiënten met een ernstige tinnitusluidheid was het vitamine D niveau significant lager dan bij patiënten met een mild tinnitusniveau. Bij patiënten die relatief laag scoorden op de THI-vragenlijst (<57) was het vitamine D niveau significant hoger dan bij patiënten met ernstige tinnitus (THI >57).
Er bleek een sterk verband te bestaan tussen het gemeten vitamine D niveau, de score op de THI-vragenlijst die de ernst van beperking die tinnitus met zich meeneemt in kaart brengt en ook de tinnitusluidheidscore (VAS).
Nieuw en groter onderzoek nodig om effecten van vitamine D supplement op tinnitus te onderzoeken
Het onderzoek van de Poolse onderzoekers laat een duidelijk verband zien tussen tinnitus en vitamine D-tekort. De onderzoekers geven aan dat er een nieuw en groter onderzoek nodig om te zien of een vitamine D supplement voordeel biedt voor patiënten met tinnitus. Ook is onderzoek nodig om te bepalen bij welke hoeveelheid van het supplement de tinnitusklachten verminderen.
De onderzoekers vinden wel dat hun onderzoek al voldoende bewijs laat zien om patiënten met tinnitus te adviseren hun vitamine D niveau te laten controleren.
Referentie:
Nowaczewska M, Osiński S, Marzec M, Wiciński M, Bilicka K, Kaźmierczak W (2021) The role of vitamin D in subjective tinnitus—A case-control study. PLoS ONE 16(8): e0255482. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0255482
Bron: https://www.hoorzaken.nl/nieuws/tinnitus-en-vitamine-d-tekort-verband-gevonden/