De hersenen hebben een hoog gehalte aan de langeketen omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Een boeiende meta-analyse uit 2020 geeft een overzicht van verschillende studies naar het effect van suppletie met omega 3-vetzuren op de cognitie van kinderen en adolescenten. De Nederlandse onderzoekers wilden bestuderen of er sprake was van een optimale omega 3-index (O3I) om de cognitie bij kinderen en adolescenten te verbeteren. Daarnaast wilden zij weten of de hoogte van de dagelijkse dosering DHA/EPA een rol speelde bij de het effect op de cognitie bij de groep.
De studie
Voor deze meta-analyse kwamen uitsluitend gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studies gepubliceerd op PubMed en Web of Science in aanmerking. De gemiddelde leeftijd van de proefpersonen was tussen de 4 en 25 jaar. In alle studies was er sprake van suppletie met DHA en/of EPA en werd het effect hiervan onderzocht op de cognitie van de deelnemers. De duur van de studies varieerde van vier tot 52 weken.
Uiteindelijk werden in de meta-analyse 33 studies opgenomen. In 21 studies betrof het zich normaal ontwikkelende kinderen en adolescenten. Bij de overige 12 studies lag de focus op kinderen en adolescenten met een stoornis of ziekte, waarvan het merendeel ADHD betrof.
Conclusie
De onderzoekers concluderen dat dagelijkse suppletie met ten minste 450 mg DHA (en EPA) en toename van de optimale omega 3-index tot minimaal 6% de kans op verbetering van de cognitieve functie bij kinderen en adolescenten vergroot. De onderzoeksresultaten suggereren dat het therapeutisch inzetten van lange keten omega 3-vetzuren van toegevoegde waarde zijn om de cognitie van deze groepen te verbeteren. De onderzoekers geven aan dat bij kinderen/adolescenten met een ziekte of aandoening meer onderzoek nodig is waarbij bloedbepalingen gedaan worden waardoor herberekening naar de O3I-equivalentie mogelijk wordt.
Referentie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33053843/
Bron: OrthoKennis