Gluten, een eiwit dat in de meeste granen zit, kan bij veel mensen klachten veroorzaken omdat ze het niet verdragen of er intolerant voor zijn. De meest extreme vorm van glutenintolerantie is coeliakie, een chronische darmziekte die ontstaat als gevolg van een aangeboren intolerantie voor gluten. Het is wereldwijd een van de meest voorkomende zogenaamde ‘levenslange’ ziektebeelden. Coeliakie is het eindstadium van een abnormale immuunreactie tegen gluten.
De klinische manifestaties (symptomen) zijn heel uiteenlopend, met typische intestinale klachten (darmklachten) en atypische extra-intestinale klachten (niet-typische klachten die zich voordoen buiten het darmgebied) en zelfs stille vormen.
De atypische vorm komt steeds meer voor. De meerderheid van coeliakiepatiënten heeft tegenwoordig atypische klachten. Dat is de reden waarom coeliakie vaak niet wordt vermoed of getest. Het verband met gluten wordt over het hoofd gezien wanneer er geen typische maagdarmklachten zijn.
Steeds meer onderzoekers en artsen pleiten ervoor om deze zogenaamde atypische klachten onder de noemer ‘typisch’ te plaatsen.
Een recent onderzoek bevestigt wat al jaren vooral ‘vermoed’ wordt, namelijk dat coeliakie of glutenintolerantie gelinkt is aan verrassend veel ziektebeelden, waaronder Down syndroom en autisme. Bij mensen met autisme komt coeliakie twintig keer meer voor dan bij mensen zonder autisme.
Onderzoeker dr. Daniel Karb analyseerde de gegevens van meer dan 35 miljoen mensen en stelde vast dat coeliakie gelinkt is aan dertien andere auto-immuunziekten, waaronder diabetes type 1 en de ziekte van Crohn. Elke auto-immuunziekte die ze onderzochten, is gelinkt aan coeliakie.
Ziektebeelden zoals migraine, angststoornissen, artritis, gastroesofageale reflux, leverziekten, autisme, Turner syndroom, Down syndroom en immunodeficiëntie (verzwakte immuniteit) komen veel meer voor bij mensen met coeliakie dan bij mensen zonder coeliakie.
Dr. Karb denkt bovendien dat coeliakie ondergediagnosticeerd is, juist omwille van de niet-typische manifestaties.
Referentie:
Karb D, Mansoor E, Cooper G, et al. Who Should We Screen for Celiac Disease? Prevalence and Risk Factors for Celiac Disease in USA: A Large Population-Based Study of 83,090 Patients With Celiac Disease. World Congress of Gastroenterology 2017: Abstract P2447. Presented October 17, 2017.
Bron: PlaceboNocebo