Mensen met amyotrofische laterale sclerose (ALS) die meer voedsel consumeren dat rijk is aan alfalinoleenzuur ervaren mogelijk een langzamere progressie van hun ziekte en leven iets langer. Dit blijkt uit een recente studie, gepubliceerd in Neurology.
ALS is een zeldzame, progressieve neurodegeneratieve ziekte die zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg aantast. Aan het onderzoek deden 449 mensen met ALS mee. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 58 jaar en werden gedurende 18 maanden gevolgd. Van het totale aantal deelnemers overleden er 126 (28%) aan het einde van het onderzoek. De onderzoekers keken naar de niveaus van vetzuren in het bloed van de deelnemers.
Deelnemers ondergingen een test om de progressie van hun ziekte en de ernst van symptomen te beoordelen. De test beoordeelde 12 aspecten van lichamelijke functie, waaronder slikken, spreken, kauwen en het vermogen om spieren in handen, armen, benen en romp te gebruiken, evenals de ademhalingsfunctie. Ze konden een score van maximaal 48 halen.
Alfalinoleenzuur, de plantaardige omega-3-vorm die voorkomt in lijnzaadolie, walnoten, koolzaadolie en pompoenpitten, bleek het meest gunstig. Mensen met de hoogste hoeveelheid alfalinoleenzuur in de voeding hadden aan het begin van het onderzoek een gemiddelde score van 38,3 ten opzichte van 37,6 voor de mensen met de laagste hoeveelheid. Na correctie voor leeftijd, geslacht en etniciteit hadden mensen die de meeste alfalinoleenzuur consumeerden, 50% minder kans om tijdens het onderzoek te overlijden dan mensen die de laagste hoeveelheid innamen. Ook hogere niveaus van een eicosapentaeenzuur (EPA) en linolzuur waren geassocieerd met een lager risico op overlijden tijdens het onderzoek.
Het verband dat de onderzoekers vonden tussen voeding en ALS is boeiend en suggereert, maar bewijst niet, dat mensen met ALS baat kunnen hebben bij een voeding met meer omega-3-vetzuren. Een beperking van het onderzoek is het ontbreken van gegevens over de totale voeding van de deelnemers, inclusief andere voedingsstoffen en supplementen, evenals de totale calorie-inname, die allemaal invloed kunnen hebben op de overlevingstijd bij ALS. Het onderzoek werd gesponsord door de ALS Association.
Referentie:
Bjornevik K, Cortese M, Furtado J D, et al. Association of Polyunsaturated Fatty Acids and Clinical Progression in Patients With ALS: Post Hoc Analysis of the EMPOWER Trial. Neurology (2023)