Amerikaanse onderzoekers onderzochten -in regio’s met hoge luchtvervuiling- de invloed van de luchtkwaliteit op de hersenen bij ouderen. Zo ontdekten ze dat een hoog Omega 3-niveau bleek te beschermen tegen ‘hersenkrimp’ (vermindering van hersenweefsel én hersenfuncties). De studie liep bij 1.315 vrouwen van gemiddeld 70.
Vis en zeevruchten zijn een uitstekende bron van Omega 3, en deze verminderen ontsteking en ondersteunen de hersenstructuren bij het verouderen. Ze verminderen ook de schade tengevolge van kwik en lood. Daarom testten de onderzoekers dit ook bij een ander neurotoxine: fijn stof in luchtvervuiling.
Er bleek een substantieel verschil tussen vrouwen met laag en hoog Omega 3-niveau: in de eerste groep was er een geleidelijk verlies van witte stof en hippocampusvolume (verantwoordelijk voor geheugen en probleemoplossing), terwijl bij diegenen met een goed Omega 3-niveau het hersenvolume bewaard bleef.
Enkele keren per week vis en zeevruchten (schaal- en schelpdieren) eten –of dagelijks een degelijk Omega 3-supplement- kan je hersenen dus beschermen tegen schade van luchtvervuiling.
Referenties:
Chen et al. Omega-3 index, ambient fine particle exposure and brain aging. Neurology, 2020 DOI: 10.1212/WNL.0000000000010074
Does eating fish protect our brains from air pollution? Am Ac Neurol 2020 July 15,
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200715163555.htm
Bron: ABC Gezondheid