Uit een grootschalig wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een vitamine D-tekort de kans op zwangerschapsdiabetes vergroot. De prevalentie van zwangerschapsdiabetes - een vorm van diabetes mellitus die ontstaat tijdens de zwangerschap, met gevolgen voor moeder en kind – neemt wereldwijd toe. Een mogelijk gevolg voor het kind is een te hoog geboortegewicht, wat de bevalling kan bemoeilijken. Daarnaast hebben moeder en kind een grotere kans om op latere leeftijd vetzucht en diabetes te ontwikkelen. Risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes zijn hoge leeftijd, obesitas of overgewicht van de moeder, genetische predispositie en reeds bestaande diabetes mellitus.
De rol van vitamine D bij de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes is niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is dat een vitamine D-tekort een rol vervult in de glucosehomeostase tijdens de zwangerschap.
Een vitamine D-tekort is gedefinieerd als een 25(OH)D-spiegel van 50 - 75 nmol/l. De onderzoekers vergeleken de uitkomsten van 20 andere studies waar in totaal 9209 vrouwen aan deelnamen. Hieruit bleek dat vrouwen met een verlaagde vitamine D-status, lager dan 75 nmol/l, vaker zwangerschapsdiabetes ontwikkelden dan vrouwen die 25(OH)D-waarden hadden hoger dan 75 nmol/l. Daarnaast werd bij de vrouwen met zwangerschapsdiabetes een significante afname in serum-25(OH)D aangetoond.