Vitamine D-suppletie en de preventie van Covid-19

Vitamine DZeker nu de zomerzonneschijn voorbij is, is het weer extra belangrijk om je cliënten te begeleiden naar een accuraat vitamine D-suppletieadvies. Risicogroepen voor een vitamine D-tekort zijn mensen met een donkere huid, of een huid die zelden aan de zon wordt blootgesteld, zwangere vrouwen, en ouderen met chronische ziekten. Lage vitamine D-niveaus leiden tot een hogere infectiegevoeligheid en zijn ook in verband gebracht met een ernstiger verloop van Covid-19.

Het is logisch te veronderstellen dat suppletie bij onvoldoende vitamine D preventief werkt tegen een corona-infectie of een ernstiger verloop van de ziekte. Daar is echter veel discussie over gaande, omdat wetenschappelijk onderzoek inconsistente resultaten geeft. Twee nieuwe studies zijn onlangs gepubliceerd waar in beide studies suppletie van vitamine D niet leidde tot een afname in Covid-19-infecties: in een grootschalige Britse studie leidde inname van 20 mcg vitamine D of 80 mcg vitamine D gedurende zes maanden niet tot een afname in corona-infecties bij deelnemers die vitamine D-deficiënt waren (minder dan 75 nmol/L).1 In een Noorse studie werd kabeljauwleverolie gesuppleerd die, naast vitamine A en omega 3-vetzuren, 10 mcg vitamine D bevatte.2

Er is kritiek op de studies. In de eerste plaats omdat gedurende de loop van beide studies de vaccinatiegraad van de deelnemers zeer sterk opliep. De door de vaccinatie veranderde immuunrespons leidde mogelijk tot een vertekening van de resultaten. Een andere kanttekening die wordt geplaatst bij de studie is dat de feitelijke bloedspiegels moeten worden beoordeeld. In beide studies is niet gemeten wat het effect van de suppletie op de bloedspiegels was. Misschien waren deelnemers nog steeds deficiënt. Artsen die vaker suppletie van vitamine D adviseren, merken dat een veel hogere dosis vitamine D noodzakelijk is om optimale vitamine D-spiegels te bereiken. Dus zelfs de hogere dosis (80 mcg per dag gedurende een half jaar) die in de eerste studie werd gebruikt, zou mogelijk ontoereikend zijn.3

Referentie:
1. Jolliffe D A, Holt H, Greenig M, Talaei M, Perdek N, Pfeffer P et al. Effect of a test-and-treat approach to vitamin D supplementation on risk of all cause acute respiratory tract infection and covid-19: phase 3 randomised controlled trial (CORONAVIT).BMJ 2022; 378 :e071230.
2. Brunvoll S H, Nygaard A B, Ellingjord-Dale M, Holland P, Istre M S, Kalleberg K T et al. Prevention of covid-19 and other acute respiratory infections with cod liver oil supplementation, a low dose vitamin D supplement: quadruple blinded, randomised placebo controlled trial. BMJ 2022; 378 :e071245.
3. www.medscape.com/viewarticle/980370

 

Bron: https://www.vnig.nl/nieuws/wetenschap/vitamine-d-suppletie-en-de-preventie-van-covid-19

Comments are closed.