Pancreas- of alvleesklierkanker komt steeds meer voor, vooral ten gevolge van onze ‘Westerse’ voedingsgewoonten. Het is een moeilijk te behandelen en snel dodelijke kanker.
In een recente studie werden de gegevens van een grote, langlopende kankerscreening-trial geherevalueerd met focus op pancreaskanker. Hierbij werd de invloed van de inname van vitamine K via de voeding afgezet tegen het risico op pancreaskanker.
Uit de cijfers bleek dat de inname van vitamine K1 wel degelijk significant beschermt tegen pancreaskanker, waarbij de invloed stijgt met de ‘dosis’. Bij diegenen met de hoogste inname bleek het risico slechts 0,59% van dit van de groep met de laagste inname. Voor vitamine K2 was het effect niet significant (toch nog 0,93%).
Vitamine K1 vind je vooral in groene groenten, zoals (aflopend) spinazie, peterselie, boerenkool, snijbiet, waterkers, andere koolsoorten, broccoli, andijvie, sperzieboontjes, sla,… Ook andere groenten, zuivel, eieren, olijfolie,… bevatten kleinere hoeveelheden vitamine K1.
Referenties:
Yu D-W et al. Dietary Vitamin K Intake and the Risk of Pancreatic Cancer: A Prospective Study of 101,695 American Adults. Am J Epidemiol 2021 Oct 1; 190(10):2029-2041.
Halder M et al. Vitamin K: Double Bonds beyond Coagulation Insights into Differences between Vitamin K1 and K2 in Health and Disease. Int J Mol Sci. 2019 Feb 19;20(4):896.
Bron: ABC Gezondheid