Vitamine K2 - en niet vitamine K1 - kan ons behoeden voor een fatale hartaanval. Dat blijkt uit de analyse van een grootschalig Europees onderzoek (EPIC). Het onderzoek telde 33000 deelnemers die gedurende 17 jaar gevolgd werden. Het verband werd enkel gevonden voor 'langketenige menaquinonen', dat zijn vitamine K2-moleculen met een langere staart.
De onderzoekers benadrukken dat vooral vitamine K2 nodig is om calciumafzetting in de bloedvaten tegen te houden. De functie van vitamine K1, rijkelijk aanwezig in spinazie en kolen, beperkt zich eerder tot bloedstolling. Van vitamine K1 of K2 bestaan molecule-varianten, die van elkaar verschillen in lengte van staart. Een langere staart bevordert mogelijk de opneembaarheid en verspreiding van vitamine K in het bloed. Voornaamste bronnen van vitamine K2 zijn kaas en vlees. Natto, een Japans gerecht, bevat uitzonderlijk grote hoeveelheden K2.
Referentie:
Vissers LET, Dalmeijer GW, Boer JMA, Verschuren WMM, van der Schouw YT, Beulens JWJ. The relationship between vitamin K and peripheral arterial disease. Atherosclerosis. 2016 Sep;252:15-20. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2016.07.915
Shioi A, Morioka T, Shoji T, Emoto M. The Inhibitory Roles of Vitamin K in Progression of Vascular Calcification. Nutrients. 2020 Feb 23;12(2):583. doi: 10.3390/nu12020583
Jamie W. Bellinge, Frederik Dalgaard et al. Vitamin K Intake and Atherosclerotic Cardiovascular Disease in the Danish Diet Cancer and Health Study. Journal of the American Heart Association. 2021 doi.org/10.1161/JAHA.120.020551
Bron: ABC Gezondheid