Meer dan de helft van de volwassenen krijgt vroeg of laat te maken met nachtelijke beenkrampen. Bij 20 procent van hen veroorzaken deze krampen zoveel hinder en slapeloosheid dat zij medische hulp zoeken. Chinese wetenschappers onderzochten de invloed van vitamine K2-suppletie op het verminderen van deze vervelende klachten.
Aan de dubbelblinde, placebogecontroleerde gerandomiseerde trial namen 199 mensen van 65 en ouder deel. De deelnemers werden willekeurig ingedeeld in twee groepen. Een groep ontving dagelijks 180 μg vitamine K2 (menaquinon 7), terwijl de andere groep een placebo kreeg. De interventie duurde acht weken. De primaire uitkomstmaat was het gemiddelde aantal nachtelijke krampen per week. Secundaire uitkomsten waren de duur van de spierkrampen, gemeten in minuten, en de ernst van de spierkrampen, beoordeeld op een schaal van 1 tot 10.
Bij aanvang was het gemiddelde aantal krampen in beiden groepen vergelijkbaar. Gedurende de acht weken van de interventie nam de gemiddelde frequentie, ernst en duur van de krampen in de vitamine K2-groep aanzienlijk af. In de placebogroep echter niet. Het verschil was statistisch significant en de trend was al in de eerste week merkbaar. Er werden geen bijwerkingen vastgesteld, gerelateerd aan het gebruik van vitamine K2.
De onderzoekers concluderen dat suppletie met vitamine K2 de frequentie, intensiteit en duur van nachtelijke beenkrampen bij oudere volwassenen aanzienlijk kan verminderen. Ze geven ook de beperkingen van de studie aan: er is niet gekeken naar het effect op de slaap en kwaliteit van leven en de bestudeerde groep had relatief milde klachten. Daarom raden de onderzoekers aan om vervolgonderzoek te doen om de effectiviteit van K2 verder te bevestigen.
Referentie:
Tan, J. et al. Vitamin K2 in Managing Nocturnal Leg Cramps, A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2024 Oct 28. Epub ahead of print.
Bron: https://www.vnig.nl/nieuws/wetenschap/vitamine-k2-bij-nachtelijke-beenkrampen