Vitamine K2 is bekend als synergist met vitamine D, superbelangrijk voor preventie van osteoporose en arteriosclerose. Maar blijkbaar ook voor de suikerhuishouding en de darmflora.
Chinese onderzoekers onderzochten dit fenomeen in een dubbelblindstudie (6 maanden, 90 mcg MK7 in yoghurt, controlegroep:yoghurt zonder MK7). Vitamine K2 blijkt de nuchtere-glucose-, insuline- en HbA1c*-waarden te verlagen bij diabetes type 2, via een verbetering van de insulinesensitiviteit. Maar ook de samenstelling en de veerkracht van het darmmicrobioom bleek verbeterd.
Referenties:
Zhang Y et al. Vitamin K2 supplementation improves impaired glycemic homeostasis and insulin sensitivity for type 2 diabetes through gut microbiome and fecal metabolites. BMC Med. 2023; 21(1):174. Glycemic control improvement in individuals wi th type 2 diabetes with vitamin K2 supplementation: a randomized controlled trial.
Rahimi Sakak F, Moslehi N, Niroomand M, Mirmiran P. Eur J Nutr. 2021 Aug;60(5):2495-2506. Metabolites Linking the Gut Microbiome with Risk for Type 2 Diabetes.
Zhu T, Goodarzi MO. Curr Nutr Rep. 2020 Jun;9(2):83-93. Gut microbiota: A new target for T2DM prevention and treatment.
Liu L, Zhang J, Cheng Y, Zhu M, Xiao Z, Ruan G, Wei Y. Front Endocrinol (Lausanne). 2022 Aug 11;13:958218.
Bron: ABC Gezondheid