Vlierbes als prebioticum?

VlierbessenGevriesdroogde vlierbessen hebben impact op de microbiota die gunstig te noemen is. Dat is de conclusie van een Oostenrijks onderzoek, de 'eldergut trial'. De polyfenolen uit vlierbes worden verantwoordelijk gehouden voor het mogelijk prebiotische effect.

De trial telde dertig gezonde studenten, die drie weken lang tweemaal 300 mg vlierbesextract per dag namen. Drie weken vooraf aan de studie werden metingen gedaan van de microbiota en na de studie werd dit drie weken lang voortgezet. In het totaal namen de onderzoekers 250 monsters af.

In de eerste week van de interventie werd een sterke toename van de diversiteit per monster vastgesteld (α-diversiteit): van 623 naar 925 bacterie-specimen. In de laatste weken van de interventie daalde de diversiteit weer maar bleef significant op een hoger niveau. Tijdens week zeven, toen het nemen van vlierbesextract gestaakt was, steeg de diversiteit weer.

De onderzoekers konden een kleine honderd soorten bacteriën identificeren die door de interventie beïnvloed waren. Veel soorten bacteriën kenden een tijdelijke toename tijdens de interventie (bv. suturella). Maar de toename in akkermannsia-soorten was blijvend, zelfs in de weken na de interventie. Deze taxa staan erom bekend voor hun ontstekingsremmende en metabolisme-bevorderende eigenschappen.

In het algemeen leidden de onderzoekers uit de gegevens af dat de bacteriële gemeenschap duidelijk geherstructureerd werd door de interventie. Om van een prebiotisch effect te spreken, vinden de onderzoekers nog te voorbarig.

Probiotica associëren we vaak met levende bacteriën of met vezelachtige substanties (prebiotica), maar ook een diverse groep van plantaardige stoffen kunnen tot prebiotica gerekend worden. Polyfenolen worden niet goed opgenomen in de darmen en vormen dus voedsel voor de microbiota van de dikke darm. Experimenten laten zien dat ze de productie van korteketenvetzuren verhogen en dat wordt als een gunstige eigenschap gezien. Sommige polyfenolen zijn antimicrobieel en paradoxaal genoeg kan dat ervoor zorgen dat bepaalde (gunstige?) groepen van bacteriën beter gaan gedijen.

Referentie:
Reider S, Watschinger C, Längle J et al. Short- and Long-Term Effects of a Prebiotic Intervention with Polyphenols Extracted from European Black Elderberry-Sustained Expansion of Akkermansia spp. J Pers Med. 2022; 12(9) doi:10.3390/jpm12091479

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6249

Comments are closed.