Verschillende voedingsmiddelen beïnvloeden een succesvolle kolonisatie van lactobacillen in de darmen. Voeding bepaalt mogelijk niet alleen hoeveel lactobacillen we hebben in de darmen, maar ook hoe effectief suppletie met de bacteriën zal zijn. Dit concluderen wetenschappers in het tijdschrift Frontiers in Nutrition.
De onderzoeksgroep publiceerde eerder de resultaten van een klinisch gerandomiseerd onderzoek waarin zij vonden dat de effectiviteit van een behandeling met de probiotische bacterie Lactobacillus johnsonii N6.2 afhankelijk was van de hoeveelheid lactobacillen in de ontlasting van de deelnemers. Dit suggereert dat beïnvloedende factoren, zoals voeding, van invloed is op een behandeling met probiotica. Zij bekeken daarom de mogelijke relatie tussen voeding, metabole respons en de concentratie lactobacillen in ontlasting via een secondaire analyse van de data verkregen uit een studie met 42 gezonde volwassenen die gedurende acht weken eerdergenoemde bacterie of een placebo gebruikt hadden.
De wetenschappers vonden dat mensen die vaker kaas, noten, zaden, soja en omega-3-rijke vis aten, een hogere concentratie lactobacillen in hun ontlasting hadden. Ook gefermenteerde vleeswaren en kip hadden een positief effect op het aantal lactobacillen. Mensen die daarentegen meer tomaten en zetmeelrijke groenten aten, hadden minder lactobacillen in de darmen. Verder vonden de onderzoekers dat een aantal lactobacillen vetzuren nodig hebben voor hun groei. De inname van verzadigde vetten waaronder caprylzuur en laurinezuur, en verschillende onverzadigde vetten correleerde met een grotere aanwezigheid van lactobacillen.
De resultaten kunnen helpen in het verbeteren van de effectiviteit van een behandeling met probiotica die lactobacillen bevatten en in het bepalen of mensen al dan niet op een therapie met de bacteriën zullen reageren.
Referentie:
Thompson S, Ford A, Moothedan E, et al. Identification of food and nutrient components as predictors of Lactobacillus colonization. Front. Nutr. 2023:10