Voedingsdeficiënties en het risico op depressie

DepressieVoeding en eetgewoontes hebben mogelijk een relatie met het ontstaan, de ernst en de duur van depressie. Een groep onderzoekers heeft gekeken naar de relatie tussen voedingsdeficiënties en de mentale gezondheid. De focus lag hierbij op eiwitten, B-vitaminen, vitamine D, magnesium, zink, selenium, ijzer, calcium en omega 3-vetzuren.

De inname van voldoende eiwitten, en in het bijzonder essentiële aminozuren, is essentieel voor een goede aanmaak van neurotransmitters. Met name de inname van tryptofaan, tyrosine en fenylalanine zijn van belang. Een hoge inname van koolhydraten met een hoge glycemische index zou de kans op depressie kunnen verhogen. Met name de functie van GABA, glutamaat en acetylcholine worden beïnvloed door glucose. Er is een associatie gevonden tussen een tekort aan de vitaminen B1, B6, foliumzuur en B12 en het ontstaan van depressie. Deze vitaminen zijn belangrijk voor een gezonde neuronale functie. Een tekort aan foliumzuur en vitamine B12 zou daarnaast kunnen leiden tot een verminderde respons op antidepressiva. De hierboven genoemde mineralen zijn van belang voor de neuromodulatie en spelen tevens een rol in de antioxidantfunctie. Zo leidt een magnesiumtekort onder andere tot een disfunctie in de HPA-as en overactiviteit van de NMDA-receptor. Selenium heeft de sterkste associatie met depressie.

Depressie wordt steeds meer erkend als een multifactorieel probleem waarbij inflammatie, disregulatie van de HPA-as, disfunctie van de sympaticus en parasympaticus en endotheliale disfunctie een rol spelen. Deze verstoringen kunnen uiteindelijk leiden tot een verlaagde concentratie neurotransmitters in de hersenen, waaronder een functioneel serotonine, GABA of dopamine tekort. De aanmaak van neurotransmitters is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van bouwstoffen en cofactoren. Daarnaast heeft voeding invloed op de ontstekingsgraad en oxidatieve belasting in het lichaam. Focus op voeding bij depressieve klachten is daarom zinvol.

Referentie:
Zielińska, M., et al. (2023). Dietary Nutrient Deficiencies and Risk of Depression (Review Article 2018–2023). Nutrients, 15(11), 2433.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/voedingsdeficienties-en-het-risico-op-depressie

Comments are closed.