Hoe gunstig zijn micronutriënten zoals omega-3-vetzuren en vitamine C voor de cardiovasculaire gezondheid? Een nieuwe meta-analyse, gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology, verschaft enige duidelijkheid.
De onderzoekers analyseerden in totaal 884 studies. Zij identificeerden micronutriënten die het cardiovasculaire risico verminderen, die gunstige effecten laten zien of zelfs een negatief effect hebben. Bij de gecombineerde studies waren meer dan 883.000 patiënten betrokken. De onderzoekers keken naar gerandomiseerde, gecontroleerde interventiestudies waarin 27 verschillende soorten antioxidantsupplementen werden geëvalueerd.
Zij vonden sterke aanwijzingen voor het gunstige effect van omega-3-vetzuren die het sterftecijfer door hart- en vaatziekten verlagen, voor foliumzuur dat het risico op beroertes verlaagt en voor co-enzym Q10, dat het sterftecijfer door alle oorzaken verlaagt. Omega-6-vetzuren, L-arginine, L-citrulline, vitamine D, magnesium, zink, alfaliponzuur, melatonine, catechine, curcumine, flavanol, genisteïne en quercetine verminderden het cardiovasculaire risico.
Niet alle supplementen bleken een gunstig effect te hebben. Vitamine C, D, E en selenium hadden geen invloed op het langetermijnrisico op hart- en vaatziekten of op het risico op type 2-diabetes. Bètacaroteen-supplementen verhoogden zelfs de sterfte door alle oorzaken.
De onderzoekers pleiten voor meer gepersonaliseerde dieetinterventies met specifieke combinaties van supplementen. Hoogwaardige interventiestudies zijn nodig om de langetermijneffecten van bepaalde micronutriënten op hart en bloedvaten te onderzoeken.
Referentie:
An P, Wan S, Luo Y , et al. Micronutrient supplementation to reduce cardiovascular risk. Journal of the American College of Cardiology, 2022, vol. 80, no 24, p. 2269-2285.