Voedingsvezels tegen hart- en vaatziekten

voedingsvezels-hart_en_vaatziektenEen vezelrijk dieet is enorm belangrijk in de preventie van cardiovasculaire sterfte hart- en vaatziekten. Dat blijkt nogmaals uit een grootschalige epidemiologische studie.
Aan de studie namen 58.730 Japanners deel. Na 14 jaar vielen er 2000 doden wegens hart- en vaatziekte te betreuren. Diegenen die de meeste vezels aten, hadden 19% minder kans om gestorven te zijn aan een kransslagader-aandoening. De sterkste bescherming kwam van de onoplosbare vezels, met liefst een verminderd risico van 52%! Oplosbare vezels verlaagden het risico met 29%.

Pectine, vlooienzaad (psyllium), vezels in noten, vlaszaad, gerst en haver zijn oplosbare vezels, terwijl tarwezemelen, cellulose, vezels in groenebladgroenten en bonen van het onoplosbare type zijn. Het onderscheid tussen oplosbare en onoplosbare vezels is nog een beetje ouderwets. Tegenwoordig spreekt men van functionele, fermenteerbare of viskeuze vezels.

Referenties:
Eshak ES, Iso H, Date C, Kikuchi S, Watanabe Y, Wada Y, Wakai K, Tamakoshi A; JACC Study Group. Dietary fiber intake is associated with reduced risk of mortality from cardiovascular disease among Japanese men and women. J Nutr. 2010 Aug;140(8):1445-53. doi: 10.3945/jn.110.122358.
Threapleton DE, Greenwood DC, Evans CE, Cleghorn CL, Nykjaer C, Woodhead C, Cade JE, Gale CP, Burley VJ. Dietary fibre intake and risk of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2013 Dec 19;347:f6879. doi: 10.1136/bmj.f6879.
Reynolds AN, Akerman A, Kumar S, Diep Pham HT, Coffey S, Mann J. Dietary fibre in hypertension and cardiovascular disease management: systematic review and meta-analyses. BMC Med. 2022 Apr 22;20(1):139. doi: 10.1186/s12916-022-02328-x.

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.