Voedingsvezels voor een gezond hart

VoedingsvezelsVezels doen ons vooral denken aan een vlotte darmtransit, maar ook voor de bloedvaten zijn ze gezond.
Vezels verminderen hart- en vaatziekten en hersenvaatziekten zoals beroerten en dementie. Een recente studie bracht aan het licht dat vezels ook de verdikking van de halsslagaders tegengaan. Een verdikking van deze bloedvaten wijst op de voortgang van aderverkalking.

Andere studies tonen dat vooral vezels uit fruit beschermend werken. Verschillende verklaringen voor dit verband zijn geopperd. Vezels zouden gewichtstoename verminderen, door de cholesterol te verlagen en door de insulinegevoeligheid te verbeteren.

Referentie:
Bron: Buil-Cosiales P, Irimia P et al. Dietary fibre intake is inversely associated with carotid intima-media thickness: a cross-sectional assessment in the PREDIMED study. European Journal of Clinical Nutrition 09 63, 1213-1219
Eshak ES, Tamakoshi A, et al. Dietary fiber intake is associated with reduced risk of mortality from cardiovascular disease among japanese men and women. J Nutr. 10; 06 23Yikyung Park, Amy F. Subar et al. Dietary Fiber Intake and Mortality in the NIH-AARP Diet and Health Study. Arch Intern Med. 11; doi:10.1001/archinternmed.2011.18

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.