Er wordt altijd beweerd dat een ‘gebalanceerde voeding’ voorziet in alles wat je nodig hebt, en dat supplementen volstrekt overbodig zijn. Uit de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling (2014-15) blijkt echter het tegendeel. Enkele resultaten:
- slechts 38 % van de bevolking eet dagelijks groenten, slechts 47% fruit
- slechts 5 % voldoet aan de aanbevelingen qua groenten, 9 % voor fruit (volgens officiële voedingsdriehoek)
- slechts 35% eet één maal per week vis
Maar: 65% van de jongeren drinkt dagelijks gesuikerde (fris)dranken!
Het risico op tekorten is bijgevolg verontrustend: vooral aan vitamine C, vitamine D, en zowat alle B-vitamines (63 tot 95% van de ondervraagden).
En tekorten aan jodium, ijzer, calcium,…
Gezien de lage visconsumptie ligt de inname van omega 3-vetzuren (gemiddeld 190 mg/dag) ook beneden de (te lage) aanbevelingen (250 mg/dag); in Wallonië is dit overigens nog lager dan in Vlaanderen. De inname van pro-inflammatoire omega 6-vetzuren ligt hoger dan aanbevolen.
De noodzaak van goede suppletie is dus onweerlegbaar!
Bronnen:
https://fcs.wiv-isp.be/nl/SitePages/Resultaten.aspx
https://www.wiv-isp.be/epidemio/epinl/foodnl/food04nl/foodsynl.pdf
Voedselconsumptie in Nederland vergeleken met de Richtlijnen goede voeding 2015.
Factsheet Voedselconsumptie in 2012-2014 vergeleken met Richtlijnen goede voeding 2015.