De wetenschappelijke bewijzen dat volkoren granen een positief effect hebben op onze gezondheid stapelen zich op. Het eten van volkoren granen hangt direct samen met een lager risico op sterfte, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, obesitas en mogelijk dikkedarmkanker. Dat meldde het ICQC (International Carbohydrate Quality Consortium), 29 voedingswetenschappers van over de hele wereld verenigd in een groep, op een internationaal symposium in Rome.
Vervolgens werden deze bevindingen bevestigd tijdens de internationale Whole Grain Summit in Wenen, waaraan 200 experts uit 35 landen deelnamen. De vezels uit volkoren granen zouden zelfs een meer bewezen positief effect op de gezondheid hebben dan de vezels uit groenten en fruit. Daarom stimuleren de internationale voedselautoriteiten nu naast groente en fruit ook de consumptie van volkoren granen. Twee maal daags volkoren eten zou voldoende zijn om deze gezondheidsvoordelen te bereiken. Maar hoe weet de consument of een product 'volkoren' is?
Veel producten in Nederland mogen namelijk het predicaat 'volkoren' claimen, terwijl dat er nauwelijks in zit. In een volkorengraan zitten de kiem en de zemelen nog. Die bevatten vezels en allerlei belangrijke voedingsstoffen zoals B-vitaminen, magnesium, ijzer, fosfor, mangaan en selenium. Uit geraffineerde granen (wit brood, witte rijst) zijn deze voedingsrijke delen weggehaald, waardoor alleen de koolhydraatrijke kern overblijft. ICQC vindt het tijd dat er wordt teruggegaan naar vol-natuurlijk, naar volkoren en meer controle op de claim 'volkoren'.
Referentie:
ICQC Scientific Consensus on Whole Grains. Maastricht UMC+. Press release, 30 november 2017.