Significante en betekenisvolle voordelen van biologische landbouw vergeleken met niet-biologische voedingsmiddelen.
De steeds grotere vraag naar biologische landbouw komt gedeeltelijk uit de perceptie dat biologische producten voedzamer zijn. De wetenschappelijke opinie is verdeeld over de vraag of er voedingsverschillen zijn tussen biologisch geteelde voedingsmiddelen en niet-biologisch geteelde voedingsmiddelen.
Nieuw literair onderzoek met meta-analyses gebaseerd op 343 peer-reviewed publicaties, wijzen op statistische significante en betekenisvolle verschillen in samenstelling van biologisch geteelde voedingsmiddelen en niet-biologisch geteelde voedingsmiddelen.
De concentraties van een aantal antioxidanten zoals polyfenolen, fenolische zuren, flavonen, flavonolen waaronder quercetine, stilbenen waaronder salvestrolen, en anthocyanen bleken aanzienlijk hoger in biologisch geteelde plantaardige voeding. Veel van deze verbindingen zijn eerder gelinkt in epidemiologische studies aan verminderd risico op chronische ziekten, inclusief beroerte (CVA), neurodegeneratieve ziekten en bepaalde vormen van kanker.
In de niet-biologisch geteelde voedingsmiddelen bleek de frequentie van residuen van bestrijdingsmiddelen vier keer hoger, bovendien werden er ook aanzienlijk hogere concentraties van het giftige metaal cadmium gevonden. Er werden ook significante verschillen voor vitaminen en mineralen ontdekt.
Er zijn aanwijzingen gevonden dat de hogere concentraties van antioxidanten en lagere concentraties van cadmium zijn gekoppeld aan specifieke landbouwmethodes. Bijvoorbeeld door geen gebruik te maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. In de biologische landbouw wordt er voornamelijk in de volle grond geteeld en is er veel aandacht voor een gezond bodemleven en compost als voedingsbodem.
Kunstmatige bemesting geeft de plant de mineralen die nodig zijn voor snelle groei (stikstof, fosfor en kalium), maar door een gebrek aan het gehele spectrum van mineralen gaat uiteindelijk de kwaliteit en daarmee de voedingswaarde van het gewas achteruit.
Carlo Leifert, professor Ecologische landbouw aan de universiteit van Newcastle, stelde: “Deze studie laat zien dat de keuze voor voedsel dat volgens biologische normen geteeld is, kan leiden tot een verhoogde inname van wenselijke antioxidanten en een verminderde blootstelling aan zware metalen”.
Twee zeer recente studies (februari 2016) laten eveneens zien dat er voordelen zijn van het gebruik van biologische zuivelproducten en biologisch vlees in plaats van conventionele producten, zoals een gunstiger vetzuursamenstelling en een grotere hoeveelheid gezonde omega 3-vetzuren.
Referenties:
Baranski M et al. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. Br J Nutr. 2014 Sep 14;112(5):794-811.
Średnicka-Tober D et al. Higher PUFA and n-3 PUFA, conjugated linoleic acid, α-tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk: a systematic literature review and meta- and redundancy analyses. Br J Nutr. 2016 Feb 16:1-18. [Epub ahead of print]
Średnicka-Tober D et al. Composition differences between organic and conventional meat: a systematic literature review and meta-analysis. Br J Nutr. 2016 Feb 16:1-18. [Epub ahead of print]
In het onderstaand filmpje (The Organic Effect) is te zien hoe snel het eten van biologische voeding positieve resultaten heeft op ons lichaam.
http://www.foodlog.nl/artikel/drie-weken-biologisch-eten-en-alle-pesticiden-zijn-uit-je-bloed/
Bron: Orthokennis.nl