Noten en zaden zijn gezond. Ze bevatten veel vezels en fytonutriënten, en diverse vetzuren die, naargelang de soort, verschillende gezondheidseffecten hebben.
Walnoten nemen een speciale plaats in, want ze bevatten naast gezonde verzadigde vetzuren ook ALA (alfalinoleenzuur), de plantaardige voorloper van de omega 3-vetzuren uit vis. Ze zijn dus zeker goed om de Omega-6/Omega 3-verhouding in balans te houden en ontsteking/inflammatie en hart- en vaatziekten te voorkomen. Regelmatige consumptie blijkt tevens hoge bloeddruk te verlagen maar geen gewichtstoename te veroorzaken.
Een recente studie vergeleek uitgebreid de effecten van het opnemen van walnoten in de voeding, tegenover suppletie van de afzonderlijke vetzuren (ALA/oliezuur). Alle interventies zorgden voor enige verlaging van de bloeddruk bij patiënten met overgewicht. Maar enkel in de groep die de hele walnoten kreeg, was de verlaging substantieel.
De onderzoekers besluiten dat walnoten nog andere stoffen bevatten, en dat deze samen een synergistisch effect hebben op de bloeddruk bij hypertensie.
Referenties:
Domènech M et al. Effect of a Walnut Diet on Office and 24-Hour Ambulatory Blood Pressure in Elderly Individuals. Hypertension. 2019 May;73(5):1049-1057.
Tindall AM et al. Replacing Saturated Fat With Walnuts or Vegetable Oils Improves Central Blood Pressure and Serum Lipids in Adults at Risk for Cardiovascular Disease: A Randomized Controlled-Feeding Trial. J Am Heart Assoc. 2019 May 7;8(9):e011512
Guasch-Ferré M et al. Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: an updated meta-analysis and systematic review of controlled trials. Am J Clin Nutr. 2018 Jul 1;108(1):174-187.
Bron: ABC Gezondheid