Een zwak afweersysteem is de voornaamste oorzaak waarom mensen vroeger sterven dan hun 80ste levensjaar. Gezond eten, niet roken, dagelijkse lichaamsbeweging en stressbeheersing zijn de voornaamste controleerbare factoren om kerngezond te blijven. Wetenschappelijke studies tonen aan dat een gezonde voeding van essentieel belang is. De juiste keuze van voedingsmiddelen zou volgens talrijke onderzoeken niet alleen ziekten voorkomen, maar mensen ook een veel hogere levenskwaliteit garanderen. Kort en krachtig weergegeven zijn dit de soorten voeding die jouw immuniteit versterken.
Eet zoveel mogelijk vers fruit en groenten (5 tot 10 porties per dag). Vooral citrusvruchten, broccoli, bloemkolen, uien en look, tomaten, paddenstoelen, frambozen en aardbeien zijn aan te bevelen. Verder is het belangrijk om dagelijks omega 3 in het menu te verwerken. Sojaproducten, kurkuma en peper helpen ook mee om virussen en bacteriën op afstand te houden. Vergeet tot slot niet dat groene thee ook een nooit te verwaarlozen gezondheidsdrankje is.
Referenties:
Butt MS, Sultan MT. Green tea: nature's defense against malignancies. Crit Rev Food Sci Nutr. 09 05y;49(5):463-73
Solano-Aguilar GI e al. The Effect of Dietary Mushroom Agaricus bisporus on Intestinal Microbiota Composition and Host Immunological Function. Nutrients. 2018 Nov 9;10(11).
Ried K. Garlic Lowers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity: An Updated Meta-analysis and Review. J Nutr. 2016 Feb;146(2):389S-396S.
Mocchegiani E et al. Zinc: dietary intake and impact of supplementation on immune function in elderly. Age (Dordr). 13 06;35(3):839-60.
Ziemssen T, Kern S. - Psychoneuroimmunology - Cross-talk between the immune and nervous systems. J Neurol. 07 05;254 Suppl 2:II8-II11
Li Y et al. Impact of Healthy Lifestyle Factors on Life Expectancies in the US Population. Circulation 2018 Jul 24;138(4):345-355.
Bron: ABC Gezondheid