Van de groep die geen sardines nam, had 27% bij aanvang van de studie een hoog risico op diabetes. Na een jaar was dit gedaald naar 22%. Van de groep die wekelijks sardines at, had 37% bij aanvang een hoog risico op diabetes. Na een jaar liep nog slechts 8% een hoog risico. Verbeteringen werden gezien in diverse belangrijke biochemische parameters, zoals een verlaagde insulineresistentie-index, verhoogd HDL, adiponectine (versnelt glucoseafbraak) en verlaagde triglyceriden en bloeddruk.
De onderzoekers zijn inmiddels gestart met onderzoek naar het mechansime achter dit effect zoals het effect op darmmicrobiota en de expressie van specifieke genen die een rol zouden kunnen spelen bij het ontstaan van type 2-diabetes en verschillende andere ziekten.
Referentie:
Díaz-Rizzolo, D. A., Serra, A., Colungo, C., et al. Type 2 diabetes preventive effects with a 12-months sardine-enriched diet in elderly population with prediabetes: An interventional, randomized and controlled trial. Clinical Nutrition, 2021.