Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat tijdens de spijsvertering via hydrolyse wordt vrijgemaakt. Het bloed transporteert tryptofaan eerst naar de lever, waar het dient als bouwstof voor lichaamseiwittten. In de lever wordt tryptofaan omgezet in 5-hydroxytryptofaan (5-HTP) als voorloper van de neurotransmitter serotonine in de hersenen. Hoe wordt er gegarandeerd dat 5-HTP ook daadwerkelijk in de hersenen terechtkomt?
Oog voor concurrentie
Vermijd inname van essentiële eiwitten zoals leucine, isoleucine en valine in combinatie met L-tryptofaan. Alle aminozuren maken voor hun opname gebruik van de ‘large neutral amino acid’ of LNAA-transporter. Vanwege de onderlinge concurrentie beletten deze aminozuren dat tryptofaan als precursor voor serotonine in de hersenen terechtkomt. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks voldoende te bewegen. Beweging zorgt ervoor dat L-tryptofaan loskomt van zijn transporteiwit albumine, nodig voor het passeren van de bloed-hersenbarrière.
Voldoende cofactoren
Voldoende vitamine B3 (niacine) is belangrijk. Te weinig B3 zorgt ervoor dat L-tryptofaan eerder wordt verbruikt voor de aanmaak van nicotinezuur, een actieve B3- vorm, dan voor omzetting naar cerebraal serotonine. Een niet correcte omzetting van tryptofaan wordt vaak gezien bij darmdysbiose met daaraan gekoppeld een laaggradig ontstekingsproces.
Tryptofaan wordt dan afgebroken naar kynurenine in plaats van omzetting naar serotonine. Deze omzetting in de lever zorgt voor hoge spiegels neurotoxische metabolieten zoals quinolinezuur.
Daarnaast is voldoende aanwezigheid van de cofactoren vitamine B6, B9, B12, D3, magnesium en zink cruciaal. Ze zorgen voor een correcte omzetting van tryptofaan naar serotonine. D3 activeert in de hersenen de omzetting van tryptofaan naar 5-hydroxytryptofaan. Het activeert daarvoor het gen dat codeert voor tryptofaan hydroxylase 2 (TPH2), waardoor serotoninespiegels stijgen.
Bron: Energetica Natura