

Aan het onderzoek namen 20.995 dorpelingen deel met een gemiddelde leeftijd van 65,4 jaar. Van hen had 72,6% een voorgeschiedenis van beroerte en 88,4% van hypertensie. In de interventiegroep werd zout gebruikt met 75% natriumchloride en 25% kaliumchloride, in de controlegroep 100% natriumchloride. Primaire uitkomstmaat was het vóórkomen van een beroerte, secundair werd gekeken naar andere cardiovasculaire incidenten en sterfte ongeacht oorzaak. De veiligheid werd beoordeeld aan de hand van het al dan niet optreden van hyperkaliëmie. De gemiddelde follow-up lag op 4,7 jaar.
De kalium-natriumgroep scoorde op alle drie de uitkomstmaten beter dan de groep waar alleen natrium werd gebruikt. Het aantal beroertes lag 14% lager, het aantal andere cardiovasculaire incidenten 13% en het aantal sterfgevallen 12% lager. Wat betreft hyperkaliëmie waren er geen significante verschillen tussen de beide groepen.
Referentie:
Neal B, Wu Y, Feng X, et al. Effect of Salt Substitution on Cardiovascular Events and Death. N Engl J Med. 2021 Sep 16;385(12):1067-1077.
Bron: https://voedingsgeneeskunde.nl/webartikelen/zout-met-meer-kalium-vermindert-sterfte