Zwemmen in koud water kan 'slecht' lichaamsvet bij mannen verminderen en de kans op het ontwikkelen van diabetes verkleinen. Dat bleek uit een omvangrijk onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Circumpolar Health.
De review omvatte 104 studies en werd uitgevoerd in Noorwegen. De wetenschappers wilden weten of vrijwillige blootstelling aan ijskoud water gezondheidsvoordelen biedt. Studies waarbij mensen een wetsuit droegen, incidenteel een dip in koud water namen of zwommen in watertemperaturen van meer dan 20 °C werden uitgesloten van de analyse. Onderwerpen waarop de onderzoekers zochten, waren onder meer ontsteking, vetweefsel, bloedsomloop, immuunsysteem en oxidatieve stress.
De review vond een positief verband tussen zwemmen in koud water en bruin vetweefsel. Kou stimuleert dit gunstige lichaamsvet, dat calorieën verbrandt om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Koude lijkt ook de productie van adiponectine door vetweefsel te verhogen. Dit eiwit speelt een sleutelrol bij de bescherming tegen insulineresistentie en diabetes. Regelmatig zwemmen in koud water tijdens de winter verhoogde de insulinegevoeligheid aanzienlijk en verlaagde de insulineconcentraties bij zowel onervaren als ervaren zwemmers, aldus de auteurs. Dit kan beschermen tegen onder andere hart- en vaatziekten, obesitas en andere stofwisselingsziekten.
Uit deze review blijkt duidelijk dat er steeds meer wetenschappelijke onderbouwing is voor een aantal positieve gezondheidseffecten van vrijwillige blootstelling aan koud water. Het is echter ook duidelijk dat er behoefte is aan nieuw gecontroleerd onderzoek dat specifiek op dit onderwerp gericht is. Het feit dat veel studies werden uitgevoerd in kleine groepen, vaak betrekking hadden op één geslacht, met verschillen in watertemperatuur en zoutsamenstelling, maakt eenduidige conclusies lastig. Zolang we niet beschikken over meer concreet wetenschappelijk bewijs zal het een onderwerp van discussie blijven.
Referentie:
Espeland D, de Weerd L , & Mercer J B. Health effects of voluntary exposure to cold water–a continuing subject of debate. International Journal of Circumpolar Health, 2022, 81.1: 2111789.